IRODÁNK LETT A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG NÍVÓ-DÍJÁNAK I. HELYZETTJE

IRODÁNK LETT A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG NÍVÓ-DÍJÁNAK I. HELYZETTJE

Fókuszban az élelmiszertakarékos rendezvényszervezés

2022. decemberében irodánk részéről dr. Barna Orsolya LLM felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó lett a Közbeszerzési Hatóság fenntarthatósági témakörben meghirdetett Nívó-díjának I. helyezettje a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány részére lebonyolított zöld, élelmiszertakarékos fesztivál rendezvényszervezői közbeszerzésével.

közbeszerzés

Közbeszerzési Hatóság engedélyével

Tekintettel az Alapítvány fenntarthatósági célkitűzéseire, nem volt kérdéses, hogy zöld fesztivált szeretne rendezni, és ennek megfelelően a rendezvényszervező partnert zöld közbeszerzés útján kívánja beszerezni oly módon, hogy a zöld elemek mind a kiírásban, mind a teljesítés során megvalósuljanak. A Fesztivál mottója a ZÖLDRE/ÚJRA TERVEZÉS volt, amelynek megfelelően koncepcionális szinten is igyekeztünk a fenntarthatósági követelményeket megvalósítani, amelyeket mind a tematikába, mind az anyaghasználatba, szervezésbe beépítettünk. A kiírásra uniós eljárásrend szerinti nyílt eljárás útján került sor.

„Első lépésként a műszaki tartalomba építettük be a zöld és fenntarthatósági követelményeket, amelynek fókuszában az élelmiszertakarékosság, és a hulladékok újrahasznosítása állt.”

Ennek értelmében a nyertes ajánlattevő feladati többek között az alábbiak voltak:

– a zöld fesztivál környezetbarát célkitűzésének hangsúlyozása,

– zöld catering alkalmazása

– kutyabarát kültéri programok

– megújulás mint mottónak való megfelelés

– médiakampány útján a leendő látogatók felhívása, hogy töltsék ki az ökolábnyom kérdőívet a fesztivál honlapján.

A környezetterhelés csökkentésének alapvető feltételei többek között a takarékos energia- és vízhasználat, a vendégek szállítása, és utazása, a fenntartható catering és a hulladékmenedzsment. Az ajánlatkérő már az előkészítés során tanulmányozta, hogy hogyan lehet élelmiszertakarékos a rendezvény során a catering, különösen, ami a díjazottaknak tervezett fogadást illeti.

„A rendezvény előtt és alatt fontos volt a vendégek informálása az élelmiszerpazarlás elleni törekvésről és egyben a résztvevők bevonása is.”

Fontos, hogy a vendégek is megértsék és egyetértsenek a céllal, és partnerek legyenek annak elérésében, azzal együtt, hogy (helyesen) azt gondolják, hogy ez egyben anyagi megtakarítást is jelent a szervező számára. Előzőek érdekében az Ajánlatkérő már a kiírásban előre meghatározta a menüt, hogy a meghatározott szempontok maradéktalanul érvényesülni tudjanak, illetve mindezt a rendezvény alatt folyamatosan kommunikálta is a látogatók számára, ezzel is növelve a tudatosságot. A látogatókat kiszolgáló kültéri catering kapcsán is elvárás volt a fenntarthatóság, ezért a hulladékcsökkentés érdekében a kültéri catering során tilos volt az egyszer használatos műanyag eszközök (szívószál, PET palack, étkészlet, pohár, tányér, tálaló eszközök) használata. Előzőeken túl, a Fesztivál látogatóinak ételmaradékát a Composity innovációja, egy komposztáló robot nyelte el, és készített belőle humuszt.

Az értékelés körében is igyekeztünk megjeleníteni a fenntarthatóságot. Az első elképzelés az volt, hogy többletpontot adunk azon rendezvényszervezőnek, akinek már van tapasztalata élelmiszertakarékos rendezvény lebonyolításában, ugyanakkor nagyon fontos volt, hogy mindez fesztiválszervezői tapasztalattal párosuljon, mivel ez egy teljesen speciális rendezvénytípus, így ez maradt az elsődleges szempont a kiválasztásnál.

Utólagos tapasztalatunk alapján a piacot meglepték a zöld műszaki követelmények, sokan problémásnak látták a megvalósítást, de szerencsére az eljárás nyertese rácáfolt erre, és minden korábbinál nagyobb látogatottságot és médiavisszhangot sikerült elérnünk.

2023.02.23.