PROBLÉMÁK AZ ÉLELMISZER- KÖZBESZERZÉSEK KAPCSÁN

PROBLÉMÁK AZ ÉLELMISZER- KÖZBESZERZÉSEK KAPCSÁN

Napjainkban egyre gyakrabban tapasztaljuk közbeszerzőként ajánlatkérői oldalon, hogy sorra zárulnak eredménytelenül az élelmiszerbeszerzésre irányuló közbeszerzési eljárások, mert a kiírások nem képesek technikailag lépést tartani az áremelkedéssel. Mindannyian tudjuk, hogy ennek a körülménynek mi áll a hátterében, de érdekességképpen álljon itt az Elements kutatása arról, hogy az energiaárak milyen hatással voltak az elmúlt évtizedekben az élelmiszerárakra.

közbeszerzés

Oroszország ukrajnai beavatkozása óta az energiaellátás zavarainak hatásai az élelmiszeráraktól kezdve az elektromos energián át a fogyasztói hangulatig mindenre kiterjednek. A fenti infografika a Világbank adatai alapján mutatja be az elmúlt fél évszázad energiaválságait és azt, hogy ez mit jelent a világgazdaság számára a jövőre nézve. A kutatás három fő hatást emel ki a továbbiakban:

  • növekvő globális infláció,
  • lassabb globális gazdasági növekedés,
  • növekvő élelmiszerhiány és ezzel összefüggésben növekvő társadalmi nyugtalanság.

„Míg a fejlődő országokban a helyzet egyre kritikusabb, Európa is nehézségekkel néz szembe, és ez alól Magyarország sem kivétel.”

Mit jelent ez ajánlatkérői oldalról? Az élelmiszerbeszerzések egyre komolyabb átgondolást igényelnek árazástechnikailag, és egyre nagyobb a jelentősége az előzetes piaci konzultációnak (EPK), annak ellenére, hogy nagyon nehéz a piac megszólítása, számos EPK zárul eredménytelenül érdeklődés hiányában, mert az állami megrendelésekről eleve feltételezik a gazdasági szereplők a rugalmatlan árazást, így inkább a magánszektorban próbálnak leszerződni.

„Nem kell azonban ennek így lennie, előre meghatározott módszertan alapján, kellően rugalmas számítási mechanizmusok beépítésével akár havi árazás is megoldható egy közbeszerzési eljárásban is.„

Fontos ennek tudatosítása az élelmiszerágazat szereplőinek vonatkozásában is, mert gyakran alaptalan félelmek miatt maradnak távol a közbeszerzési eljárásoktól. A gazdasági szereplők bevonásanának még mindig az egyik legjobb eszköze az EPK, a fentiekben leírtak ellenére, de törekedjünk valódi konzultációra, akár a magánszektorban bevált árazási technikák megismerésére, implementálására, amennyiben arra a törvény lehetőséget ad. Tehát ne csak egy kötelező, a Kbt. által megkövetelt eljárási intézményként tekintsünk az EPK-ra, hanem használjuk ki a benne rejlő valós lehetőségeket!

Szakszerű segítségre van szüksége? Keresse irodánkat bizalommal!

2023.02.23.